Diamanten og De 4 C’er: Slib

Den rå diamant har sin egen skønhed, men den ser langt fra ud som den færdigslebne diamant, der ses hos juveleren. Den rå diamant ligner en mellemting imellem et mineral og et stykke frostet glas. En rund diamant fra Betsey Sook er altid slebet med 57-58 facetter. Det vil sige, diamanten er “full-cut”. Hver eneste lille facet bryder og reflekterer lyset, hvilket afgiver maksimal brillians. En “single-cut” diamant er slebet med 17-18 facetter, de glimter derfor mindre, men koster også tilsvarende mindre.

Der findes 5 slibekvaliteter. “Excellent”, “Very Good”, “Good”, “Fair” og “Poor”.

Fra rådiamant til brillant – om slibning og pris

En diamant, der er smukt slebet, er prissat 10 gange højere end den rå, ubearbejdede diamant (1).

Denne mangedobling i værdi skyldes flere ting. For det første går 40-70% af rådiamanten tabt under slibningen (2). Store dele af rådiamanten slibes af og ligger som støv bagefter, lige til at smide ud. Derfor kan en caratvægt på en rådiamant ikke sammenlignes med caratvægten på en færdigsleben diamant. For det andet flyttes diamanten imellem kontinenter, før slibningen går i gang, og fire dybt specialiserede fagfolk er involverede i slibningens processer. En planner, en bruter, en blocker og en brillianteer har hver deres ekspertopgave at udføre, inden diamanten er slebet færdig. Slibeprocessen på de bedste diamanter udføres skam stadig i hånden, man har indtil videre ikke kunnet automatisere det. For det tredje anvendes der specialværktøj og kostbar teknologi.

Faldgruber ved indkøb af diamanter

Forbavsende mange ugraderede (3) diamanter og fancy-cut diamanter (4), der er sat til salg på de internationale diamantbørser, er “optimistisk” graderede, når det kommer til slib. Det er ikke uhørt, at en diamant, der er listet som “excellent” eller “very good”, viser sig at være “fair” eller måske endda “poor”, når man går diamanten efter i sømmene.

Det forventes derfor, at diamanthandleren eller juveleren selv kan gennemgå alle de dybereliggende data og eftertjekke, om salgsteksterne passer. Er man ikke dybt specialiseret i diamanter med grundig træning og uddannelse (husk at kigge efter din diamanthandlers diamantgraderer-diplom), så har man ikke en kinamands chance for at fange den slags. Det går ud over kunden, som ender med en diamant af lavere kvalitet end lovet.

Når man køber store, runde brillant-slebne diamanter, kan man sørge for, at der følger et lødigt diamantcertifikat med (forslag: læs vores artikel: En diamant og dets diamantcertifikat for at forstå problematikkerne).

Men man er IKKE beskyttet imod upræcise salgstekster, når det gælder fancy-cut diamanter. Fancy-cut diamanter kommer nemlig aldrig med en angivet slibekvalitet (“cut grade”) på diamantcertifikatet, ikke engang de bedste og mest anerkendte.

Noter: (1) En undtagelse er en bestemt type rådiamant, der nærmest er formet som to spejlvendte pyramider (the octahedron). I høj carat og i perfekt form, er den type rådiamant et samlerobjekt. (2) En rådiamant, der slibes til en rund brillant har tabt 60% af sin vægt under slibningen. De fancy cut diamanter har hver deres tabsprocent. (3) En “ugraderet diamant” er en diamant uden diamantcertifikat. (4) Fancy-cut diamanter er alle diamanter, der ikke er runde og slebet med 57-58 facetter.