En diamant og dens diamantcertifikat

Du er ikke beskyttet som kunde, bare fordi din diamant kommer med “et diamantcertifikat”. Læs her om faldgruberne.

Hvornår bør du have et diamantcertifikat?

I diamanthandler er et lødigt diamantcertifikat alfa og omega, når vi taler om diamanter af en vis caratstørrelse. Vi anbefaler at have diamantcertifikat på sin diamant, hvis diamanten er en halv carat eller mere. Køber man en diamant i omegnen af 1.00 carat, er et diamantcertifikat et must. Et diamantcertifikat kan udgøre en afgørende beskyttelse og sikkerhed i handlen, specielt i tilfælde af forsikringssager eller gensalg, men KUN under visse forudsætninger.

Vælg det rigtige diamantcertifikat

Alle diamantcertifikater er bestemt ikke lige meget værd. Nogle diamantcertifikater er decideret værdiløse og har til formål at snyde kunden. Diamantcertifikatet SKAL derfor være udstedt af et anerkendt diamantlaboratorium. Vi rådgiver vores private kunder, forsikringsselskaber og formueforvaltere om dette og arbejder selvfølgelig kun med de mest anerkendte laboratorier.

Certifikatet skal matche den givne diamant

Det er mennesker, der sorterer og graderer diamanter, og fejl kan optræde. En diamant kan blive ombyttet, så det medfølgende diamantcertifikat ikke matcher den aktuelle diamant. Diamanten ser fin ud på papiret, men certifikatet beskriver ikke virkeligheden. Det svarer til at få taget røntgen på sygehuset og komme hjem med en anden patients fotos. Det er derfor vigtigt at handle med en kyndig diamanthandler og eksamineret diamantgraderer, som kan dobbelttjekke, at diamant og diamantcertifikat stemmer overens.

Certifikatet er kun så værdifuldt som diamanten

Diamantcertifikatet er sådan set kun en diamants identifikationspapirer. Diamanter med uønskede karaktertræk sendes også til diamantlaboratorier for at blive graderede og få sig et diamantcertifikat. Det vil med andre ord sige, at du kan købe en diamant af ringe kvalitet – nu har du så bare papir på det!

Hold øje med de røde flag

Et diamantcertifikat kan indeholde en myriade af data, som er små bomber under handlen. Er diamanten behandlet (for eksempel kan man indføre blegemiddel for at maskere inklusioner, og man kan varmebehandle en diamant for at forbedre dens farve), så vil det skam fremgå af diamantcertifikatet. Man må så håbe på, at personen, som køber diamanten på en kundes vegne, formår at tyde disse data… At han/hun kender det lille, umærkelige symbol for “laser drilled hole”, og at han/hun har rutine i at bruge et professionelt diamantmikroskop, der kan forstørre så meget, at den lillebitte inskription på diamantens rondist, som indikerer, at diamanten er HPHT-behandlet, opdages i tide.

Disse små symboler dumper nemlig diamantens pris med ét slag.

I fagligt lødige kredse vil en diamant, der er varmebehandlet eller klarhedsforbedret, være meget uattraktiv. Hos Betsey Sook har vi udstyr og ekspertise til at dobbelttjekke både certifikat og diamant grundigt for den slags.